Zoeken naar artikelen:

Openklappen

Starter op de woningmarkt: huren of kopen?

Als starter op de woningmarkt komen er veel dingen op u af. Wat kunt u maximaal lenen, komt u in aanmerking voor een starterslening via uw gemeente, welke hypotheekkosten zijn aftrekbaar en welke kosten niet, welke risico’s loopt u, kan ik de maandlasten dragen, wat zijn de kosten van de notaris en zijn de kosten van de notaris aftrekbaar, is er een taxatie nodig en hoe werkt dat, welke vorm hypotheek kiest u, een spaarhypotheek of bankspaarhypotheek, een beleggingshypotheek of juist een annuïteitenhypotheek, hoeveel mag ik aan aflossingsvrije hypotheek lenen? Wij zullen u hieronder kort samengevat een kijkje geven in deze soms taaie materie.
 

Kies de juiste startershypotheek

Als starter doet u er goed aan u zelf goed te oriënteren, alles is vaak nieuw voor u. Een woning koopt u immers in de meeste gevallen voor een langere periode. Het is dan ook van belang goed na te gaan welke zaken specifiek in uw situatie van toepassing zijn. Wat is uw inkomen nu en wat is uw inkomen over een paar jaar, hetzelfde of hoger of wellicht lager omdat u kinderen wil of sowieso minder wil gaan werken. Dit alles is van invloed op de maximale hypotheek, of nog belangrijker, wat wilt u maximaal aan uw hypotheek kwijt zijn iedere maand. Dit kan best minder zijn dan de maandlasten die horen bij de hypotheek die u maximaal kunt lenen. Ook is het belangrijk te bekijken wat de (inkomens)risico’s zijn bij arbeidsongeschiktheid, werkeloosheid of overlijden, dit zijn situaties waar u uiteraard niet graag bij stil staat, maar welke echter wel belangrijk zijn om rekening mee te houden bij het kiezen van een hypotheek en de bijbehorende verzekeringen.

 

De starterslening

In sommige gemeentes kunt u gebruik maken van een starterslening, dit wordt bepaald aan de hand van o.a. de waarde van de woning en uw inkomen. Vaak is dit voor (met name alleenstaande) starters een ideale oplossing voor het toch kunnen kopen van een woning of appartement met één inkomen of voor stellen een lager inkomen. Een hypotheek adviseur kan u in dit traject begeleiden en uitzoeken voor u of u hiervoor in aanmerking komt.

 

 

 

Kopen of huren?

Het is voor u waarschijnlijk een verrassing dat de maandlasten van een koopwoning in veel gevallen goedkoper zijn dan de huur die u betaalt aan een huurwoning. De rente die u betaalt bij een koopwoning is namelijk aftrekbaar. Ook bepaalde kosten bij de aankoop zoals notariskosten, taxatiekosten, bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur zijn aftrekbaar. Een hypotheekadviseur kan u precies het verschil laten zien tussen een huur– en koopwoning voor uw persoonlijke situatie. Daarnaast investeert u in uw toekomst, in geval van een huurwoning doet u dit absoluut niet.

 

 

 

 

Hypotheekvormen

 

 

Wat mede bepalend is voor de maandlasten van de hypotheek, is de hypotheekvorm. Gaat u voor zekerheid? Of durft u best een risico te lopen? Vindt u het belangrijk zeker te weten dat u een deel van of uw volledige hypotheek na een bepaalde periode kan aflossen? Hierbij dient tevens rekening gehouden te worden met de regels omtrent de renteaftrek. Daarnaast is het van belang dat u zich bedenkt hoe lang u in de woning denkt te gaan wonen, het is vaak interessant om hier de rentevast termijn op af te stemmen. Een hypotheek adviseur legt u de verschillende hypotheekvormen uit en bepaalt samen met u wat bij uw persoonlijke situatie past.

Persoonlijk gesprek

U merkt dat er veel dingen zijn die belangrijk zijn om bij stil te staan. Bedenk dat een persoonlijk gesprek over uw situatie vragen kan beantwoorden en onzekerheden weg kan nemen, u weet dan immers beter waar u rekening mee kan houden en wat u er op u af komt. Een hypotheek adviseur begeleidt u bij alle facetten die aan bod komen bij het kopen van een woning tot het moment van het bezoek bij de notaris en uiteraard bij voorkomende situaties als u in de woning woonachtig bent.

Kopen, huren, hypotheek oversluiten? Uw woongenot staat voorop!


Heeft u een andere vraag hypotheken voor starters, stel deze dan gerust via ons reactieformulier.

 

Artikel downloaden

Een starter op de woningmarkt.pdf
(Een starter op de woningmarkt.pdf)

Download artikelen

Alle artikelen, zoals checklists, stappenplannen en visies kunt u gratis laten toezenden. U kunt alle artikelen downloaden. Heeft u vragen, kunt u het reactieformulier gebruiken

Naar download pagina