Zoeken naar artikelen:

Openklappen

Piloot op de woningmarkt: huren, kopen of omzetten?

Als piloot op de woningmarkt vliegen er veel dingen op u af. Wat kunt u maximaal lenen, komt u in aanmerking voor een starterslening via uw gemeente, welke hypotheek kosten zijn aftrekbaar en welke kosten niet, welke risico’s loopt u, kan ik de maandlasten dragen, wat zijn de kosten van de notaris en zijn de kosten van de notaris aftrekbaar, is er een taxatie nodig en hoe werkt dat, welke vorm hypotheek kiest u, een spaarhypotheek of bankspaarhypotheek, een beleggingshypotheek of juist een annuïteitenhypotheek, hoeveel mag ik aan aflossingsvrije hypotheek lenen? Is het vliegen een extra risico of wordt hier niet specifiek naar gekeken? Heeft u al een woning maar vindt u uw huidige hypotheek niet meer bij uw (vlieg) situatie passen?

Wij zullen u hieronder kort samengevat een kijkje geven in deze soms taaie materie.
 

Hypotheek voor piloten

Als piloot doet u er goed aan u zelf goed te oriënteren. Een woning koopt u immers in de meeste gevallen voor een langere periode. Ook als u aan het vliegen bent, staat het huis er. Het is dan ook van belang goed na te gaan welke zaken specifiek in uw situatie van toepassing zijn. Wat is uw inkomen nu en wat is uw inkomen over een paar jaar, heeft u dan nog een vliegtoeslag of wilt u sowieso minder gaan vliegen. Dit alles is van invloed op de maximale hypotheek, nog belangrijker wat wilt u maximaal aan uw hypotheek kwijt zijn iedere maand. Dit kan best minder zijn dan de maandlasten die horen bij de hypotheek die u maximaal kunt lenen. Ook is het belangrijk te bekijken wat de (inkomens) risico’s zijn bij arbeidsongeschikt, werkeloosheid of overlijden, dit zijn situaties waar u uiteraard niet graag bij stil staat echter wel belangrijk zijn om rekening mee te houden bij het kiezen van een hypotheek en de bijbehorende verzekeringen, als piloot loopt u wellicht meer risico. Een hypotheek adviseur vliegt samen met u door alle belangrijke punten heen.
 

Starterslening piloten

In sommige gemeentes kunt u gebruik maken van een starterslening, dit wordt bepaald aan de hand van o.a. de waarde van de woning en uw inkomen. Vaak is dit voor (met name alleenstaande) piloten een ideale oplossing voor het toch kunnen kopen van een woning of appartement met één inkomen of voor stellen een lager inkomen. Een hypotheek adviseur kan u in dit traject begeleiden en uitzoeken voor u of u hiervoor in aanmerking komt.
 

Huren of kopen?

Het is voor u waarschijnlijk een verrassing dat de maandlasten van een koopwoning in veel gevallen goedkoper zijn dan de huur die u betaalt aan een huurwoning, ook al bent u veel aan het vliegen. De rente die u betaalt bij een koopwoning is namelijk aftrekbaar. Ook bepaalde kosten bij de aankoop zoals notariskosten, taxatiekosten en bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur zijn aftrekbaar. Een hypotheekadviseur kan u precies het verschil laten zien tussen een huur– en koopwoning voor uw persoonlijke situatie. Daarnaast investeert u in uw toekomst, in geval van een huurwoning doet u dit absoluut niet.
 

Kies de juiste hypotheekvorm

Wat mede bepalend is voor de maandlasten van de hypotheek, is de hypotheek vorm. Gaat u voor zekerheid? Of durft u best een risico te lopen net als u doet bij het vliegen? Vindt u het belangrijk zeker te weten dat u een deel van of uw volledige hypotheek na een bepaalde periode kan aflossen? Hierbij dient tevens rekening gehouden te worden met de regels omtrent de renteaftrek. Daarnaast is het van belang dat u zich bedenkt hoe lang u in de woning denkt te gaan wonen, het is vaak interessant om hier de rentevast termijn op af te stemmen. Een hypotheek adviseur legt u de verschillende hypotheek vormen uit en bepaalt samen met u wat bij uw persoonlijke (vlieg) situatie past.
 

Laat u goed adviseren

U merkt dat er veel dingen zijn die belangrijk zijn om bij stil te staan. Bedenk dat een persoonlijk gesprek over uw situatie vragen kan beantwoorden en onzekerheden weg kan nemen, u weet dan immers beter waar u rekening mee kan houden en wat u er op u af komt. Een hypotheek adviseur begeleidt u bij alle facetten die aan bod komen bij het kopen van een woning tot het moment van het bezoek bij de notaris en uiteraard bij voorkomende situaties als u in de woning woonachtig bent. Ook het herzien van uw hypotheek en het omzetten van uw hypotheek hoort hierbij.

Kopen, huren, hypotheek oversluiten? Uw woongenot staat voorop!

Heeft u een andere vraag hypotheken voor piloten, stel deze dan gerust via ons reactieformulier.

Artikel downloaden

Een piloot op de woningmarkt.pdf
(Een piloot op de woningmarkt.pdf)

Download artikelen

Alle artikelen, zoals checklists, stappenplannen en visies kunt u gratis laten toezenden. U kunt alle artikelen downloaden. Heeft u vragen, kunt u het reactieformulier gebruiken

Naar download pagina