Zoeken naar artikelen:

Openklappen

Waar op letten bij uitbesteden onderhoud website?

Inhoudsopgave website onderhoud artikel

 1. Wanneer website onderhoud uitbesteden?
 2. Hoe kunt u het onderhoud van uw website goed vormgeven?
 3. Wat te doen als u gedwongen wordt om op zoek te gaan naar een andere partij voor website onderhoud?


Het onderhoud van uw website wordt steeds belangrijker in tijden dat steeds meer mensen zich via internet oriënteren naar uw producten of diensten. Maar ook de afhankelijkheid van internet applicaties om uw proces goed te laten werken neemt steeds meer toe. Website onderhoud in de zin van het borgen van continuïteit van uw internet applicaties komt vaak pas aan de orde op het moment dat u geen keuze meer heeft. Bijvoorbeeld wanneer uw website leverancier niet meer voldoet aan uw verwachtingen, ophoudt te bestaan of wanneer deze failliet gaat.

Vraag naar website onderhoud is een probleem dat meer en meer voorkomt. Wij krijgen als websitebouwer steeds vaker het verzoek om herbouw of onderhoud van een website omdat bijv. een freelancer stopt met zijn werkzaamheden.

Hoe kunt u het onderhoud van uw website goed vormgeven?

Belangrijk is dat u zoveel mogelijk de situatie van stagnatie in website onderhoud voorkomt. Zie dat overigens wel in de juiste proportie: wanneer een website 1.000 euro heeft gekost en vooral een digitale brochure is, dan is het een minder groot probleem dan wanneer uw verkopen voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van de website.

Belangrijke vragen om website onderhoud goed te regelen:

 1. Krijgt u de broncode van de software en het recht deze aan te kunnen passen, zelfs zonder toestemming van de websitebouwer?
 2. Kunt u de website software ook op een server van een andere partij draaien? Dit voorkomt dat u wel de software heeft, maar u hem nergens kunt laten draaien.
 3. Werken er meer dan twee mensen aan de software? U bent er dan in ieder geval zeker van dat niet door het wegvallen van één persoon het systeem niet kan worden onderhouden. 
 4. Wanneer u maatwerk laat aanbrengen in een systeem waarvan de webbouwer de kern niet zelf heeft gebouwd (zoals bij opensourcesystemen als Joomla! of Typo3), dan kunt u later moeilijker mensen vinden die het onderhoud willen overnemen (omdat dan een mogelijke incompatibiliteit gaat ontstaan ten opzichte van de kern van het systeem).
 5. Maak gebruik van wereldwijd erkende websitebouw technieken, dit maakt het later gemakkelijker om een nieuwe webbouwer te kiezen om het onderhoud over te nemen.
 6. Hoe lang bestaat de websitebouwer? Een bedrijf dat slechts een paar jaar bestaat kan onmogelijk een uitgebreid en robuust systeem hebben ontwikkeld, omdat er eenvoudigweg te weinig feedback nog vanuit gebruikers is geweest. Een minder robuust systeem is lastiger te onderhouden.
 7. Kijgt u de broncode bij oplevering van de website of kunt u erbij op de website? Zonder broncode kunt u met de software niets. Bij PHP is meestal de programmatuur zelf de broncode, dus daarmee is dat verzekerd.
 8. Kunt u de FTP en Database gegevens krijgen? U weet dan zeker dat u toegang heeft tot de software op het moment dat u dat nodig heeft.
   

Wat te doen als u gedwongen wordt om op zoek te gaan naar een andere partij voor website onderhoud?

Zorg dat u zo snel mogelijk de programmatuur download (bijvoorbeeld met behulp van de FTP gegevens) en laat deze door een andere webbouwer zo snel mogelijk op een andere serverlocatie zetten. Vervolgens kunt u op zoek naar een webbouwer die eventueel het (klein) onderhoud wil overnemen.

Meestal bent u dan echter eerst een paar onderzoeksuren kwijt zodat de webbouwer kan zien of het systeem onderhoud gemakkelijk overgenomen kan worden. Zeer belangrijk: vraag de nieuwe websitebouwer of hij ervaring heeft in het overnemen van onderhoud van door derden gebouwde systemen en vraag hen om referenties van klanten die u hierover kunt nabellen.

Zorg dat u er bij dit onderzoek het liefste fysiek naast de programmeur zit, u kunt dan beter begrijpen hoe uw systeem in elkaar zit en kunt tegelijkertijd volgen of uw nieuwe webbouwer het snel door heeft.

Heeft u vragen over het onderhoud van een website of heeft u een probleem met de continuïteit van een website of internet applicatie door een faillissement of het ophouden te bestaan van een websitebouwer, dan kunt u gebruik maken van het reactieformulier of een mail sturen naar info@managementkennisbank.nl.

Artikel downloaden

0
(0)

Download artikelen

Alle artikelen, zoals checklists, stappenplannen en visies kunt u gratis laten toezenden. U kunt alle artikelen downloaden. Heeft u vragen, kunt u het reactieformulier gebruiken

Naar download pagina